Źródło 342 Views

10 1 ocen
Co się dzieje?

Tenet

Epicka akcja tocząca się wokół międzynarodowego szpiegostwa, podróży w czasie i wielkich zmian- ewolucji. Być może o człowieku, który próbuje zapobiec kolejnej wojnie światowej poprzez podróże w czasie i odrodzenie na nowo dla całego Świata. Uzbrojony tylko w jedno słowo -Tenet walcząc o przetrwanie całego świata Protagonistu wybiera się w podróż. Przez mroczny świat międzynarodowego szpiegostwa z misją, która wyjdzie poza barierę czasu. Nie podróż w czasie. Inwersja.

Więcej opisu znajdziesz na tutaj

Tenet to film szpiegowski napisany, wyprodukowany i wyreżyserowany został przez Christophera Nolana. Jest to koprodukcja między Wielką Brytanią a Stanami Zjednoczonymi. Występują  w niej John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Dimple Kapadia, Michael Caine i Kenneth Branagh. Świetnie dobrani aktorzy, którzy spisali się na medal. Jestem pod wielkim wrażeniem. Dodatkowo zachęcam do obejrzenia zwiastunu. Ekipa filmowa przygotowała też dla nas oszałamiające efekty specjalne. W tle usłyszymy muzykę, która pełni ważną rolę w filmie.

Christophera Nolan- jeden z nielicznych reżyserów, który może sobie pozwolić na wysokobudżetowe filmy,tworzone według własnej koncepcji. Dlatego na jego filmy zawsze warto czekać.

Napisanie scenariusza zajęło Nolanowi ponad pięć lat po tym, jak przez ponad dekadę rozważał główne idee Tenet. Casting rozpoczął się w marcu 2019 r., A główne zdjęcia miały miejsce w Danii, Estonii, Indiach, Włoszech, Norwegii, Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych, począwszy od maja 2019 r. Operator Hoyte van Hoytema nakręcił na 70 mm i IMAX.

Co znaczy Tenet?

Nieco o fabule może zdradzać także sam tytuł filmu – „Tenet”. Słowo jest palindromem. Wyrażeniem brzmiącym tak samo, czytanym od lewej do prawej i od prawej do lewej.

Film by pojawił się w kinach dużo wcześniej ale wystąpiły problemy. Przez pandemię odwołano produkcję trzykrotnie. Moim zdaniem jest to świetny film. Dlatego polecam wszystkim go obejrzeć. Podziel się opinią w komentarzach!  Podsumowując trzeba go obejrzeć koniecznie.

Więcej filmów znajdziesz tutaj!

Tytuł Tenet

Polecane filmy

Deadpool
Ptaki Nocy (i fantastyczna emancypacja pewnej Harley Quinn)